Usein hakiessani lapseni päiväkodista, hän kertoo iloisena saaneensa päiväkodissa sekä lettuja ja hilloa, välipalaksi kiisseliä, ehkä jopa karkkia. Sokerin määrä, se on älytön. Missä vaiheessa päiväkodeissa on alettu antamaan niin paljon makeaa lapsillemme. Tiedän, että tämä ei koske kaikkia päiväkoteja, mutta selkeä yhtenäinen linjaus lasten saamasta sokerin määrästä puuttuu Helsingin kunnallisista päiväkodeista. Monissa päiväkodeissa tarjoillaan jokaisena merkkipäivänä jotain hyvää. Lisäksi lasten syntymäpäivänä lapset saavat tuoda mukanaan karkkia, keksejä tai suklaata kaikille – ja tähän päälle vielä muut välipalat kuten pannukakut ja kiisselit.

Todella  monet raportit pitkään nostaneet  esiin kuinka paljon sokeria ja liian vähän liikkumista meidän lapsemme saa jokapäiväisessä elämässään. Moni voi ajatella että olen vain nipottaja äiti joka kauhistelee jokaista sokeripalaa jota lapsi saa. Omalla kohdallani ei ole kyse siitä. Olen aiemmalla työurallani saanut olla mukana kun terveystalouden yhteydessä tarkastelaan lasten terveyttä  ja tulevia kustannuksia huonooon tervyeteen liityen. Lähes kaikki raportit näyttävät että meidän on vähentää sokerin määrää joka paikassa, koska sokerin määrää on vain liikaa.

Eri raportit ovat jo pitkään nostaneet esiin, miten paljon sokeria ja liian vähän liikuntaa meidän lapsemme saavat jokapäiväisessä arjessaan. Moni varmasti ajattelee nyt, että olen nipottava äiti, joka kauhistelee jokaista lapseni saamaa sokeripalaa. Mutta omalla kohdallani kyse ei ole siitä. Olen aiemmalla työurallani saanut olla mukana tarkastelemassa lasten terveyteen liittyviä asioita ja huonosta terveydentilasta aiheutuvia kustannuksia terveystaloudellisesta näkökulmasta. Lähes kaikki raportit osoittavat, että sokerin määrää on vähennettävä ja saamme sitä päivittäin aivan liikaa.

Entisessä kotikunnassani, Uppsalassa, nämä raportit saivat kunnan päättäjät linjaamaan, että sokeria ei tarjota lapsille tavallisina viikkoina. Joskus harvoin lapset saavat lettujen kera hilloa, tai vanhempien luvalla päiväkodissa voidaan tarjota laskiaispullaa, vappumunkkeja tai jotain muuta erityistä kulttuurisidonnaiseen juhlapäivään liittyvää herkkua. Päiväkodeista hävisivät lasten syntymäpäiväjäätelöt, -suklaat jne.

Monissa päiväkotiryhmässä on 21 lasta mikä merkitsee, että 21 päivänä syödään jonkun synttärin kunniaksi sokeripitoisia juttuja ja sen päälle kaikki muut pyhät ja juhlat. Laske tämän päälle kotona vietetyt sisarusten tai vanhempien tai isovanhempien  merkkipäivät ja kaikki perinteiset juhlat.  Jos päiväkotiryhmässä on 21 lasta, se merkitsee sitä että 21 päivänä syödään jonkun syntymäpäivän kunniaksi sokeripitoisia herkkuja. Tähän päälle kaikki muut juhlapyhien makeat herkut. Mieti tähän vielä lisäksi kaikki kotona vietetyt sisarusten, vanhempien tai isovanhempien merkkipäivät ja perinteiset juhlat.

Uppsalassa panostettiin todella monipuoliseen ruokavalioon ja annettiin lasten tutustua eri vihanneksiin ja nähdä miten ne kasvikset kasvaa. Tämä on kaikkille osapuolille halvempaa. ylimääräiset jutut maksavat kuitenkin päiväkodissa rahaa ja tämän rahan voisi laitaa perus ruokaan. Terveydenhuolto huomais varmaan jonkin moisen eron jo 5 vuoden siällä kun ei lasten liika ylipainoa tarvitse seurata ja hoitaa. Uppsalassa panostettiin todella monipuoliseen ruokavalioon, annettiin lasten tutustua eri vihanneksiin ja nähdä miten kasvikset kasvavat. Tällainen malli on kaikille osapuolille paitsi halvempaa, myös kantaa pitkälle tulevaisuuteen kun lapset oppivat terveellisiä ruokailutottumuksia. Ylimääräiset sokeriherkut maksavat paljon rahaa, ja tämän rahan voisi laittaa mielummin tavalliseen, terveelliseen ruokaan ja elämyksiin, kuten kasvisten viljelyyn lasten kanssa. Terveysvaikutukset voitaisiin nähdä varmasti jo muutaman vuoden sisällä ylipainon vähenemisenä.

Syntymäpäivä ja monia päivä kuten runebergin päivä voi juhlia muula kuin sokeripitoisilla makeisilla. Lasten ja lastenlasten terveys on mentävä edellä. Meillä ei ole yksinkertaisesti muuhun varaa. Syntymäpäiviä ja muita merkkipäiviä, kuten Runebergin päivää tai vappua, voi juhlia muutenkin kuin sokeripitoisilla herkuilla. Meillä ei yksinkertaisesti ole muuhun varaa, kuin ajatella lastemme ja lastenlastemme tulevaisuutta terveys edellä.