Kesä on täällä! Leikkipuistot heräävät eloon ja vilisevät leikkiviä lapsia vanhempineen. Keskipäivän aurinko paahtaa kuumasti leikkipaikalla, ja varjoa ei löydy hakemallakaan. Kuulostaako tutulta? Olen ihmetellyt kovasti, miksi suuressa osassa Helsingin leikkipuistoja ei ole varjopaikkoja tai muuta aurinkosuojaa leikkiville lapsille, ja heidän seurassaan oleville aikuisille.

Miksi se on ongelma? Helsingin kaupungin mukaan 7-15 -vuotiaista lapsista 80% liikkuu liian vähän. Monelle perheelle kaupungin leikkipuistot ovat tärkeitä paikkoja juuri lasten liikkumisen kannalta. Keväällä ja kesällä auringon UV-säteily on todella voimakasta, ja erityisesti lasten olisi hyvä välttää suoraa auringonpaistetta. Ja vaikka kuinka haluaisi kannustaa lasta liikkumaan ja leikkimään ulkona, ei aikuinenkaan jaksa viettää pitkää aikaa suorassa auringonpaahteessa. Vaatteilla voi toki suojata lapsen ihoa, mutta myös leikkipaikoilla tulisi olla mahdollisuus päästä auringolta suojaan.

Katosten tai rakentaminen ja puiden istuttaminen puistoihin toisi paitsi suojaa auringolta, myös tekisivät puistoista viihtyisämpiä ja houkuttelevampia. Koronavuoden ja ilmastonmuutoksen tiedostamisen myötä trendi näyttäisi olevan, että yhä useammin perheet viettävät aikaa oman kodin tai kotikaupungin lähellä, ja valitsevat kotimaanmatkailun ulkomaiden sijaan. Siksi olisi hyvä, että kaupungin puistot olisivat toimivia, turvallisia ja houkuttelevia myös kesällä.

Muistatko viime kesänä etsiessäsi varjoisaa paikkaa leikkipuistossa, jossa lapsesi tai lapsenlapsesi leikkivät, auringon paahtaessa? Olen ihmetellyt kovasti, miksi suuressa osassa Helsingin leikkipuistoja ei ole varjopaikkoja tai muuta suojaa auringolta leikkiville lapsille, eikä heidän seurassaan oleville aikuisille.

Miksi tämä sitten on ongelmaa? Monille kaupungin leikkipuistot ovat todella tärkeitä paikkoja lasten liikkumisen kannalta. Keväällä ja kesällä auringon UV-säteily on todella voimakasta, ja erityisesti lasten olisi hyvä välttää suoraa auringonpaistetta. Helsingin kaupungin mukaan 7-15 -vuotiaista lapsista 80% liikkuu liian vähän. Toisaalta, suorassa auringonpaisteessa ei moni aikuinenkaan jaksa olla, vaikka kuinka haluaisi leikkiä lapsen kanssa ja tukea tätä liikkumaan.

Miksi leikkipuistoihin ei olla istutettu puita muuta kuin  pohjoispuolelle tai rakkennettu aurinkosuojia? Onko tietoisuus auringon haitasta ja ozonin kerroksen heikkoudesta niini pientä että toimenpiteitä ei olla tehty tämän asian korjaksemieksi. Lapselle voi tietenkin laittaa hatun ja pitkähihaiset vaatteet päälle, mutta myös itse leikkipuistoissa olisi hyvä olla paikkoja, joista hakea auringolta suojaa.

Onko tämä faktaa, vai omaa pohdintaa? Korjaisin lausetta näin: Koronan myötä moni on viettänyt paljon aikaa kotona ja kodin lähellä ulkoillen, ja tulevaisuudessa nouseva trendi saattaa olla, että lapsiperheet viettävät yhä useammin kesänsä kaupungissa.

Siksi olisi hyvä, että kaupungin puistot olisivat toimivia ja turvallisia myös kesällä. Ilmastonmuutoksen myötä tulee tämäkin aihe vielä entistä ajankohtaisemmaksi. Kaupunki on hyvät edellytykset luoda suunnitelman pitkäjänteisen toteuttamiseksi.